torsdag 9 november 2023

Varning befogad …

Fick tipset att kolla in dokumentärserien "Skamlös" som kan ses på SVT-play: En företagsledare anklagas för att lura sina klienter och leka med människors liv. Själv ser han sig som en stenhård förhandlare, som gör precis allt för att hans kunder ska vinna. Efter att länge ha hållit sig dold från offentligheten, bjuder han in SVT till ett slott. Han vill berätta om juristbyrån som gjort honom rik. Det han inte vet är att journalisterna snart kommer att kunna lyssna på hans telefonsamtal. I de hemliga inspelningarna framträder bilden av en skamlös maktmissbrukare som manipulerar både klienter och anställda.


Efter att ha sett de tre avsnitten sitter man där mållös, paff, förstummad och häpen. Maken till agerande, beteende och sällsynt fräckhet är den omedelbara känslan. Tydligen är vissa redo för att gå över lik för att nå dit de vill. Dokumentären beskriver ett minst sagt gränslöst beteende utan några som helst spår av gängse moral och etik. 


Hela konstruktionen, upplägget och affärsidén bygger på att lura, dupera och förleda både kunder men också medarbetarna. Anställningskontrakten är långa, krångliga och komplexa. De innebär bland annat avlyssning av telefonsamtal, full tillgång till mejl, ständig övervakning och kränkningar av olika slag. I anställningsavtalen framgår att om man säger upp sig inom sex månader utgår ett vite om sex gånger genomsnittlig månadsinkomst, vilket i ett fall landade på 300 000 kr.




Vad kan man då lära ...var mycket skeptisk när du möter pladdrande och orerande entreprenörer som med whiteboardpennor ritar ramar, rutor och luftslott ... ha aldrig bråttom med att underteckna anställningsavtal eller samverkansdokument ... läs igenom avtal/kontrakt/uppgörelser, särskilt de som är ordrika och hänvisar till luddiga klausuler av olika slag.


Även inom den ideella sektorn förekommer allt oftare överenskommelser och liknande som ska undertecknas och ratificeras. Avtal som binder upp med mer eller mindre förtäckta hot om repressalier eller efterräkningar ifall man hoppar av eller lägger av. Varning utfärdas!