tisdag 7 november 2023

Inblick …

Denna dag ägnades bland annat åt ett möte med Annika Taesler. Elitryttaren som för tjugo år sedan kastades av hästen, bröt nacken och blev totalförlamad. Idag är hon journalist, föreläsare och författare till den hyllade självbiografin ”Ända in i märgen” samt uppföljaren "Krympingskortet". I sin föreläsning berättar hon fängslande om att råka ut för det som många av oss betraktar som vår värsta mardröm, om hur hon lyckades hitta en ny identitet – och ändå fortsatte vara samma person som tidigare.


+

Det efterföljande samtalet kretsade mycket kring Försäkringskassans alla turer och förehavanden vad gäller vad som är bidragsberättigat eller inte. Uppenbarligen är det en märklig och mycket omfattande byråkrati som spelar ut hela sitt register av krångel. Taesler vittnade om flera märkliga förhållningssätt och agerande från handläggande tjänstefolk. Det var i och för sig inget nytt, många av vittnesmålen man hör är snarlika till sin innebörd.

Frågan man ställer sig är: hur har det blivit så här och vem är det som egentligen styr? Är det den självständiga myndigheten eller politikerna som anger inriktning och ramar?

Det omfattande "krånglet" är naturligtvis inget självändamål utan har över tid växt fram för att täppa till fusk, mygel och liknande. Detta drabbar då alla som på något sätt råkat illa ut för resten av livet.

En annan faktor är självfallet bristande ekonomiska resurser eller kampen om vad i samhället som ska prioriteras för stunden. Alldeles uppenbart är att en del kommer i kläm mellan regelverken.


Kvällen gav inspiration till att läsa hennes två böcker ... I am still learning!