lördag 10 december 2016

Äntligen ungt ...

De flesta orienteringsklubbar har av hävd och tradition haft någon form av poängpris där alla som tävlat oavsett klass, kön och ålder finns med. Sedan 1985 har den egna klubben delat ut Älghornet eller rättare sagt in inteckning i densamma. I stort sett alla tävlingar ingår och de tio bästa resultaten räknas. Dock inte stafetter, tävlingar utomlands samt när det är gemensam start och jaktstart. En mer eller mindre tillkrånglad formel ger för varje tävling en viss poäng. 

Diskussioner förekommer alltid (och vad jag förstått i alla klubbar) om i vilken grad formeln ger ett "rättvisande" utslag. I den egna klubbens formel gynnas äldre (> 40 år) mer än yngre och kvinnor mer än män. Men, men efter årets säsong så blev utfallet det motsatta; en ung kille vann! En kontrast till de senaste tio åren då bara gamlingar vunnit. Härligt!



Extra kul att det var det äldsta barnbarnet som samlade flest poäng. Under året har han avverkat 71 tävlingar och inkasserat 32 segrar i H 10-klassen. Nästa år tas steget upp till 11-12-klassen och då väntar svårare banor och betydligt tuffare utmaningar. 

Poängtabeller ger mycket intressant statistik vad gäller verksamhetens omfattning och inriktning. Trots att antalet tävlingsstarter har ökat vad gäller  landet i stort har den egna klubbens minskat. För andra året i följd dalar kurvan och det bör eller borde naturligtvis bli den viktigaste diskussionspunkten på nästa årsmöte.