lördag 17 december 2016

Inte så lätt ...

"Vi tränade hårt, men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering."

Dessa ord lär ha uttalats av Gaius Petronius för omkring 2000 år sedan då han var romarrikets och kejsar Neros rådgivare. Innebörden är fortfarande aktuellt. Gissar att det är en och annan som ivrigt nickande bekräftar att så är fallet.



Har genom åren mött många organisationer och föreningar som i sitt förändrings- och utvecklingsarbete ritat otaliga organsisationsskisser på whiteboarden ackompanjerat  av ordkaskader med hur bra allting ska bli. Utfallet brukar inte bli särskilt gott.

Nu tror jag inte att orsaken är den förändrade organisationen i sig utan det handlar mer om att man inte tar konsekvensen av den nya strukturen. Att bara rita upp en skiss med rutor och rapportvägar kan tyckas vara kreativt och nytänkande. Det brukar bli ett omilt uppvaknande när man inser att en ny organisation inte är ett självspelande piano ... det krävs acceptans, arbete och vedermödor!