torsdag 22 december 2016

Bra med bra vänner ...

Med jämna mellanrum kan man höra och läsa om att människor blivit mindre ideella och hjälpsamma. Det handlar då om att man inte längre är benägen att engagera sig i föreningslivet eller bidra med slantar till insamlingar till olika behjärtansvärda ändamål.

Men frågan är om det är så illa ställt. Upplever ett riktigt stort engagemang i olika föreningar oavsett om det handlar om exempelvis idrott eller välgörenhet. Musikhjälpen som precis genomförts samlade ihop nästan 50 mille för att barn i konfliktområden ska kunna erbjudas skolgång.


Ett annat litet exempel i vardagen är flyktingfamiljen, mamma och tre döttrar, som med kort varsel skulle flytta från Restad Gård till Bälinge utanför Uppsala. Uppehållstillståndet var klart och nu skulle man bli kommunplacerad. Detta sker helt slumpmässigt och det är snabba ryck som gäller. Man skickas då till ett boende någonstans i Sverige, till en plats man aldrig varit på tidigare, till en plats där man inte känner någon och till en omöblerad bostad.

Ett mejl skickas till en vän och tidigare arbetskamrat boende i Uppsala; känner du någon i Bälinge som skulle kunna hjälpa familjen att komma igång, hjälp med enklare möbler, hjälp med några madrasser och annat smått och gott som behövs för att klara av vardagens basbestyr.

Vännen Jens agerar snabbt. Kontaktar i sin tur en av sina kompisar, Martin, som bor i Bälinge. Han tar stafettpinnen och mobiliserar. Fixar det ena och det andra genom att kontakta grannar och vänner. Knappt en dygn efter att mejlet, på vinst och förlust skickats iväg, har möbler och husgeråd fixats. Kontakter har etablerats och familjen känner hopp istället för hopplöshet.

Det är bra att ha bra vänner ... och visst ställer människor upp!