måndag 12 december 2016

Nobel ...

En kväll framför TV:n och Nobelfesten. Ett suveränt upplägg med alla informativa delar som klipps in mellan varven. Man blir bara så imponerad av hela tillställningen och då alla skickliga och kreativa människor. I första hand självklart pristagarna men också alla som fixar till, lagar mat, skapar en värdig inramning osv. 


Forskare drivs främst av en enorm nyfikenhet och besatthet att hitta förklaringar och lösningar på sina hypoteser. Men helt klart är att möjligheten att få Nobelpris triggar och utmanar. Så klok och insiktsfull Alfred Nobel var för över ett sekel sedan när han insåg betydelsen och vikten av att stimulera och inspirera forskning och vetenskapligt arbete.

I förlängningen handlar det också om vikten av lärande, kunskapsinhämtning och utbildning. Ingen tvivlar väl på att det bara är så viktigt, så avgörande och så väsentligt för att skapa ett gott samhälle. Dock har det inte alltid varit en självklarhet. Den nedmontering och negligering av den svenska skolan som påbörjades för knappt femtio år sedan var djupt olycklig. Allt ifrån synen på kunskap till att marginalisera lärarnas status och arbetsförhållanden.
Nu tycks ändå en förändring till det bättre vara på gång. Men det är uppenbarligen en tuff uppgift. Dagligen rapporteras om svårigheter att exempelvis rekrytera lärare eller vittnesmål om dåliga arbetsförhållanden. Alltså, det finns en hel del att ta tag i men det viktigaste är ändå ledstjärnan att ständigt lära, lära om, lära av, lära nytt, lära andra och lära varandra!