torsdag 9 februari 2017

Mästerskap ...

Många är mästerskapen nu. Nästan varje år tillkommer nya VM i takt med att olika idrotter skapas/etableras/förändras. En annan trend är att det inom respektive idrott utvecklas nya discipliner.



Orienteringen har exempelvis det senaste decenniet berikats med både sprint som sprinstafett. Tankar pågår om att utveckla en disciplin med gemensam start till ett kommande VM. Det lär bli en hel del huvudbry vid framtida Idrottsgalor och liknande när man ska utse de bästa prestationerna och de bästa utövarna. Hur värdera och hur jämföra?

På tal om orientering så finns det idag ett antal varianter där man kan bli världsmästare: fotorientering, skidorientering, mtb-orientering, precisionsorientering, orienteringsskytte samt undervattensorientering. Bilorientering finns också inom motorsporten men har ännu inget officiellt världsmästerskap. Vilken blir nästa idrott med orienteringsinslag där man kan bli världsmästare?
En sak är dock noterbar. Nattorientering har aldrig fått internationellt mästerskapsstatus. Konstigt, eftersom många nationella förbund har detta.

Det är upp till varje idrottsförbund att besluta om mästerskapstävlingar så i grund och botten finns det inga begränsningar. Dock är Internationella Olympiska kommittén restriktiv. Det är mycket sällan nya idrotter släpps in om det nu inte finns stora ekonomiska och mediala intressen som trycker på. Därför, och nu är det pessimisten som talar, lär det ta många år innan en orienteringsrelaterad idrott finns på OS-programmet ... tyvärr!