lördag 18 februari 2017

Veta, tro eller tycka ...

Varför har det blivit så gammalmodigt och omodernt med kunskap, fakta och kompetens? Trump som styr och ställer i USA (och världen) ljuger, bluffar och använder "alternativ fakta" frekvent. 


Detta i en värld som idag är mycket transparant och där det snabbt går att att ta reda på det mesta genom några tryck på datorns eller mobilens tangentbord.

Men egentligen är hans agerande riktigt bra. Det utmanar och uppmanar oss att hålla det kritiska tänkandet vid liv, att inte svälja allt som säjs och att inta ett skärskådande förhållningssätt.

Det som Donald (och andra potentater) säger och skriver bör därför alltid strängt granskas. Är det något han VET eller TROR eller TYCKER? Det mesta som uttalats hittills kan härledas till TYCKANDE. TRO betyder "inte veta säkert", "anta" eller "förmoda" och det är väldigt sällan Donald har denna ödmjuka ansats.

VETA bygger på kunskap och fakta men det är jobbigt att kunna veta. Man måste då ta reda på, läsa, samtala, fundera och undersöka - ofta och mycket! Är det detta jobbiga som blivit gammalmodigt och omodernt?