torsdag 2 februari 2017

Utmaning ...

Skidsporten har det inte lätt. I mitten på 1980-talet introducerade Janne Boklöv den så kallade V-stilen i backhoppning. Den kritiserades kraftigt för att vara oestetisk. Många backhoppare, särskilt de yngre, började använda den nya stilen och den har sedan dess varit totalt dominerande inom backhoppningen.


Även längdskidåkningen har utmanats. Först genom att skatingen introducerades och så småningom accepterades. Nu utmanas den klassiska stilen. Utvecklingen de senaste åren har snabbt gått mot att fler och fler väljer att staka sig igenom hela lopp utan fästvalla. Nu vill "bevararna" slå vakt om den ursprunliga stilen och tekniken. Förmodligen tycker man att enbart stakning är oestetiskt. 
Så vid skid-SM i Söderhamn kommer stakfria zoner, så kallade teknikzoner, tillämpas på några distanser i syfte att "rädda" den klassiska diagonalåkningen.
Tävlingsledaren säger: Eftersom vi fått ändra banan på grund av snöläget så måste vi införa zoner. Banan blir för lätt annars. Hade vi kunnat använda ordinarie bana hade vi inte tänkt ha teknikzoner.

Nu undras hur länge man kan bevara det ursprungliga. Backhoppningen försökte genom regelstyrning men gav upp efter några år. Gissar att också "stakfria zoner" kommer att gå samma öde till mötes.