tisdag 5 december 2017

Bragdguld ...

Följde en direktsändning på webben från Idrottshögskolan i Stockholm. En skola där jag utbildades till gymnastikdirektör under några år i början på 70-talet. Årets bragdmedalj utdelades och bland de heta kandidaterna fanns orienteringens Tove Alexandersson. Det blev ingen medalj till henne detta år heller. Skogssporten tillhör inte de mediaspektakulära och penningstinna idrotterna och då är det svårt.
För två år sedan fick Sarah Sjöström medaljen och nu fick hon den igen efter ett fantastiskt framgångsrikt år.




Fotbollslandslagets framgångar och en VM-plats var naturligtvis en bragd på sätt och vis ... men det handlade trots allt om ett kval till ett slutspel med 32 lag. Visst var det starkt men bragd med allt vad det innebär ... njaa!
Även ridsportens Peter Fredriksson som vann EM var favorittippad. Men inte heller han räckte till enligt juryn. Hade själv inte honom som favorit. Det var trots allt ett regionalt mästerskap.

Man är naturligtvis sig själv och sin idrott närmast och därför naturligtvis lite besviken när det inte går vägen. Men ... det är svårt, mycket svårt, att jämföra olika idrotter och därför bygger nomineringar väldigt mycket på känslor och antaganden. Tror att på högsta elitnivå, oavsett idrott, så handlar det idag om mycket vältränade, skickliga och hängivna individer. Det är killar och tjejer som satsar hårt och är disiplinerade, uthålliga, envisa och starkt målinriktade. Skillnaderna är små vad gäller alla faktorer som krävs för att vara i topp i respektive idrott.