fredag 1 december 2017

Vändning ...

På tapeten igen; förslaget om att ta bort tävlingsklasserna HD10 och HD12. Turerna har gått fram och tillbaka. Synpunkterna, kommentarerna och reaktionerna har varit många. Kovändning har nu gjorts av centrala SOFT (läs styrelse + kanslihandläggare). Det konstateras den 29 november:

"Något beslut i frågan har emellertid inte fattats och Svenska Orienteringsförbundets styrelse har nu slagit fast att förslaget inte kommer att tas upp på Förbundsmötet 2018.

- Förslaget finns kvar, men detta är inte något som ska forceras fram. Vi vill verkligen vara säkra på att vi hittar de bästa lösningarna och under 2018 ska vi genomföra olika undersökningar och fortsätta vår diskussion med medlemmar, klubbar och distrikt. Samtidigt vill jag påpeka att detta förslag bara är en del i en större helhet som handlar om att skapa en verksamhet där fler ungdomar vill fortsätta med vår idrott, säger förbundschef Susanne Söderholm".




Ett klokt agerande. Man har lyssnat. Det gick uppenbarligen lite för fort. Dels var det ingen förankringsprocess dels var analysen och bakgrundsteckningen ytlig och inte särskilt vederhäftig.
Kanske saknades någon runt sammanträdesbordet eller i konferenslokalen när frågan initierades. Någon som hade rollen som "Djävulens advokat”.
Uttrycket är hämtat från den katolska kyrkan där Djävulens advokat, Advocatus Diaboli, är en person som kritiskt ska granska, peka på fel och tydliggöra brister då man upptar nya helgon.
Rollen innebär alltså att ha ett negativt betraktelsesätt inför tankar, förslag och idéer även om man personligen inte står bakom farhågorna och det fördömande perspektivet.