fredag 8 december 2017

Illa, illa ...

I denna blogg den 22 november framfördes synpunkter om att Vänersborgs skolor skulle avvveckla de så kallade profilklasserna. Motiven från skolledningen var luddiga och är ännu höjda i dunkel. Många har protesterat bland elever och föräldrar, sannolikt också inom lärarkåren. Hur ska man annars tolka en rektors reaktion som utmynnade i att sätta munkavle på medarbetarna.




Lokaltidningen TTELA rapporterade och naturligtvis kom dementierna och pudlandet. Det var ett otillåtet agerande hävdar jurister. Man kan inte begränsa personalens yttrandefrihet på detta sätt.

Uppenbarligen är sakfrågan känslig och man undrar varför skolledningen inte är tydligare och mera distinkt vad gäller motiv och bevekelsegrund.
Tilliten till rektorn är nu naturligtvis naggad i kanten. Att tysta personalen på detta sätt i en fråga som i det stora perspektivet inte är en stor ödesfråga är märkligt och ger upphov till ifrågasättande vad gäller ledarskap och styrning. 

Även begreppen insyn, transparens, klarhet och öppenhet som så flitigt används av skolor och myndigheter har blivit naggade i kanten. Illa!