tisdag 26 december 2017

Stefanos ...

Juldagen är sedan många år tillbaka präglad av sällskapsspel. Då prövas och testas julklapparna som tomten kom med. Åtskilliga är spelen som samlats på hög genom åren. Fascinerande att spelhittapåarna är så kreativa. Många av de nyutkomna spelen är egentligen "upphottade" varianter av gamla spel med lite justerade regler osv. Men då och då dyker det upp några som överraskar. I år var det ingen av de "nya" spelen som stack ut. 



Även om spelen står i centrum är det ändå umgänget och samvaron med den närmaste släkten som är det viktiga och roliga. Tiden rusar iväg och plötsligt är timman sen. Ytterligare en juldag väntar, annandagen! Varför annandagen och varför har man den är en berättigad fråga från någon av barnbarnen.

Ja, då får man tänka till och erinra sig att man då uppmärksammar den heliga Stefanos. Han var den första martyren, den första av de kristna som dödades för sin tro. Detta ska ha skett omkring år 35. 
Berättelsen om hans martyrskap återfinns i Apostlagärningarna. Stefanos vördas som helgon inom den Romersk-katolska kyrkan med festdag just den 26 december. Det är martyren Stefanos som åsyftas i Staffan Stalledräng.