lördag 23 december 2017

Glasigt ...

Dan före dan lyser snön med sin frånvaro. För en vecka sedan var snötäcket decimeterhögt och minusgraderna omkring åtta. Idag är det tvärtom i Vänersborg. Inte ett snökorn och åtta plusgrader. I och för sig inte så överraskande under en vintermånad i väst. Det brukar vara omväxlande och det är tur att man inte är passionerad skidåkare. Då hade det varit jobbigt.


Så denna dag är vädret löp- och cykelvänligt. Någon cykeltur är inte aktuell. Kommunens vintergrus som sprids på trottoarer och gångbanor är vasst och biter lätt och snabbt sönder gummidäck. Punkteringar är vardagsmat för stadens cyklister. När solen ligger på glittrar det som om det låg små glasskärvor överallt. Undrar vad man blandar i gruset. Är det något som är extra effektivt mot halka eller är det något billigt industriavfall man använder som utfyllnad?

Det finns en typ av punkteringsfria däck men de kan inte konkurrera med traditionella luftfyllda varianter. Tycker det är märkligt i denna teknikens högvarv att man inte lyckats få fram bra punkafria däck. Men så slår mig tanken att man inte vill. Någon eller några tjänar trots allt pengar på att sälja slangar, vulklösning, reparationslappar och specialverktyg. Men ... förklaringen är nog inte så enkel.

Så utevistelsen denna dan före dan blir inte i skidspåren eller på cykeln längs "glasbeströdda" stråk utan en hederlig joggingtur.