fredag 30 augusti 2019

Tufft värre ...

Oh my god ... det här har jag fått för mina synder ... dräparbana ... vilken jävla terräng! Det var några kommentarer som snappades upp vid målet för torsdagens veteranrace. Arrangörerna hade valt den extrema, tunglöpta och svårframkomliga terrängen vid Tumlehed på Torslanda.



Det var tufft, minst sagt. Brutalt är kanske en mera rättvis beskrivning. Banorna var svåra och kontrollerna väl gömda och instoppade bland bergsskrevor, slippriga berghällar, enebuskar och hög ljung. 
Man undrar vilka föresatser banläggarna hade när man fixade till stråken denna förmiddag för generationen runt 65 och äldre. Var det en hämnd för hemskheter man själv råkat ut för vid något tidigare pensionärsrace? Kanske var avsikten ändå i grunden god, man ville bjuda på något som deltagarna sent ska glömma. Ja, vem vet?
Deltagarna var inte så många, ungefär hälften av de som brukar vara med. Det senaste dygnets åskväder skrämde säkert bort en del och kanske visste en del om vad som väntade och prioriterade därför andra saker.

Förundras då och då varför man som arrangör tar i så väldigt, gör det så krävande och  söker upp terräng som är så utmanande vad gäller framkomlighet och kupering. Det handlar trots allt om en äldre generation med varierande former av krämpor och skavanker. 
Men kanske är det en trend, något i tiden. Växlade några ord med några yngre generationer som under sommaren tävlat i södra europa. Terrängen hade varit extrem vad gäller kupering och svårframkomlighet. På stora delar av banorna handlade det mer om bergsklättring eller hasning nerför rejält branta sluttningar än OL som står för orienteringslöpning. Det gick helt enkelt inte att gå, jogga eller springa.

Nu tycker jag inte att det hela är sååå dramatiskt. Deltagandet är frivilligt, man väljer ju trots allt om man vill delta eller inte. Dock bör arrangörer vara mera tydliga, öppna och transparanta vad gäller terräng och banor. Idag försöker man släta över och kamouflera om det är svårframkomligt eller extremt på något sätt. Man gör detta i tron att en tydlig och ärlig beskrivning skulle skrämma bort deltagare. 
I den egna klubben har vi på allvar börjat fundera på att "varudeklarera" olika tävlingar på klubbens hemsidan. Alltså, att i god tid innan exempelvis "döskallemärka" arrangemang i extrem terräng typ kupering, framkomlighet etc.