tisdag 13 augusti 2019

VM är invigt ...

Under gårdagskvällen marscherade 48 nationer in på torget i Sarpsborg för att vara med om öppningsceremonin för årets Världsmästerskap i orientering. Publiken hade under tidig eftermiddag värmt upp sig genom att vara med i en sprinttävling. En mycket välarrangerad sådan med bra och utslagsgivande banor i de centrala delarna av staden.



Två tidigare löpare i den egna klubben fanns på plats i Danmarks rödvitsvarta overaller. Björn Cederberg deltog nu i sitt fjärde VM medan det var debut för lillasyster Line. Björn har fokus på medeldistansen medan Line är uttagen på långdistansen. 
Den svenska truppen var liten då de som ska springa medelkvalet under tisdagsförmiddagen avstod från att vara med på invigningen. Kan förstå att man vill ladda upp i lugn och ro men ändå trist tycker jag. Det är viktigt att visa upp sig och man ska vårda sitt och orienteringens ”varumärke”. Det är trots allt en kort ceremoni, det är en folkfest och en liten manifestation för skogssporten. Noterade besvikna ansikten från unga svenska fans som inte kunde spana in sina favoriter. 

Som följare av VM blir det bråda dagar. Varje dag är det först publiktävling och sedan en plats vid målupploppet för att heja mycket på svenska löpare och lite grann på andra nationers löpare som man lärt känna genom åren. VM är igång!