fredag 23 oktober 2020

Förändring men ändå inte ...

Från och med igår hävde Folkhälsomyndigheten de tidigare allmänna råden för personer över 70. Nu gäller samma råd för äldre personer som för resten av befolkningen. Det var i och för sig inte så oväntat, även om det kom under en tid då smittspridningen uppenbarligen ökar. 

Gissar/anar/tror att den viktigaste bevekelsegrunden för beslutsfattarna var den att yngre årgångar uppfattade att det huvudsakligen var äldre som drabbades av corona och därför har man intagit ett avslappnat förhållningssätt. Man har helt enkelt inte alltid brytt sig men verkligheten har visat att alla oavsett ålder kan drabbas. Signalen var tydlig; alla måste vara skärpta!


Personligen innebär inte beslutet någon som helst förändring. Kommer fortsätta med beteendet som gällt sedan mars. Undvika folksamlingar/trängsel, hålla avstånd, träffa barn och barnbarn utomhus, avstå från gym, avstå från ombyte och dusch i anläggningar, shoppa/handla under tider när det är lite folk i butiken, vända i dörren om det är många i restaurangen, tvätta och sprita händerna regelbundet. En förändring kommer dock att ske. Nu blir det möjligt att tävla i den egna åldersklassen H70.




I linje med beslutet hävs även Orienteringsförbundets tidigare särskilda rekommendationer: att personer som är 70 år och äldre rekommenderas att inte delta på tävlingar samt att arrangörer inte ska ha klasser för 70 år och äldre. Läsaren av denna blogg vet att jag varit kritisk mot det påbudet. Detta eftersom att OL-arrangemangen har varit mycket "coronasäkrade". Risken att möta smitta genom trängsel och svårighet har i stort varit obefintlig. Uppläggen uppfyllde med råge alla restriktioner/anvisningar/uppmaningar och bejakade allt vad myndigheterna proklamerade typ utomhus, stora avstånd, ingen trängsel, ingen kontaktsmitta och inga allmänna färdmedel.

Tyvärr ledde förbundets rekommendationer till märkliga och patetiska åtgärder. Det uppstod också trista konflikter och motsättningar mellan förbund och medlemmar men även inom klubbar. Detta kan nu läggas till handlingarna. Men ... fortfarande gäller allra största skärpa och vaksamhet!