söndag 11 oktober 2020

Man blir matt ...

Absurditeten inom orienteringssporten har sprängt alla gränser i dessa coronatider. Sifferexercisen vad gäller olika åldrar och storleken på grupper utspridda i storskogen är för längesedan överskriden vad gäller all förnuft. Vart har seriös analys, genomtänkta överväganden, kloka åtgärder och konsekensresonemang tagit vägen?


Bakgrunden är Växjö OK:s tävlingsarrangemang om några veckor. Där inbjöd man till 70-plusklasser men, men man fick smäll på fingrarna av det egna förbundet. Naturligtvis upprördes man och präntade ner följande uttalande:


Efter beslut av Smålands OF med hänvisning till Svenska orienteringsförbundet, tvingades tävlingsledningen stryka HD70. HD70 kommer ersättas av klassen HD69 där deltagarna över 70 välkomnas på eget ansvar.

Arrangören anser sig ha goda argument för att på ett ansvarsfullt sätt erbjuda 70+ en trevlig orienteringsupplevelse och reserverar sig därav mot beslutet. 70+ är en grupp som under pandemin har fått utstå stora påfrestningar i form av social isolering. Detta tär på hälsan hos de äldre, som när de inte kommer ut på samma sätt, riskerar att i högre utsträckning utveckla sjukdomar eller psykiska besvär. Tävlingsledningen anser därför inte att det finns någon anledning att beröva dem möjligheten till en av få trevliga och meningsfulla aktiviteter som faktiskt kan genomföras utan risk för smitta.

Planen var att i största möjliga utsträckning skilja HD70 från övriga för att ingen smittspridning skulle föreligga. Eftersom många av de startande i höstens högsta klasser har varit 70+, hade förändringen alltså varit kontraproduktiv om det inte vore för arrangörens beslut att på samma sätt separera HD69. Avsteg från riktlinjerna hade gjorts med stöd av argumentationen ovan och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. I sin “Information till riskgrupper om Covid-19” från den 22/9 manar FHM äldre till att hålla fysiskt avstånd, umgås utomhus, undvika platser där många samlas och att tvätta händerna. Alla dessa är fullt kompatibla med orienteringssporten.

Tävlingsledningen reserverar sig mot beslutet men väljer att följa riktlinjerna från Svenska orienteringsförbundet och Smålands OF. Vi ber om ursäkt till berörda och hoppas att frågan är väckt till framtida arrangemang.

Varmt välkomna!




Notera vad arrangörerna gör ... man inrättar istället en H69-plusklass för att tillfredsställa siffernissarna och regelverket.. Snacka om att på ett kreativt sätt, inom riktlinjernas ramar, ändå erbjuda ett klassalternativ för äldre. Men nu blir det riktigt pinsamt för det centrala förbundet. Har man inte noterat de många 70-plussarna som tävlat denna höst? Har man inte noterat alla veterantävlingarna som varje vecka arrangeras runt om i landet? Har man inte noterat att den restriktion man påbudade inte har någon som helst effekt eller konsekvens? 

Det beror inte på äldres nonchalans eller oförmåga att läsa. Det handlar inte heller om att man inte förstått eller begripit. Det handlar absolut inte om att man inte bryr sig.

Istället har man sett alla goda initiativ för att "coronasäkra" tävlingarna. Det har konstaterats att det inte finns några trängselrisker eller svårigheter att hålla avstånd. Man har sett att systemen med exempelvis olika startgrupper, fri starttid, inga målupplopp, inga resultattavlor och allt annat ligger helt i linje med myndigheternas rekommendationer.


Jag har tidigare skrivit i bloggen att det centrala förbundet borde göra ett omtag vad gäller regler och anvisningar. Nu räcker det med pinsamma åtgärder och absurditeter. En arrangör ska inte behöva bli "tvingad" att ta till konstlade åtgärder och konstruera nya klasser bara för att tillfredsställa ett centralt förbund och deras tjänstefolk/handläggare. Gör om och gör det vettigt! Glöm inte bort det viktiga: allt ska göras för att hindra/stoppa smittspridning!