måndag 26 april 2021

Hiss eller diss ...

Igår avgjordes för första gången SM i knock-out-orientering. Förebilden är längdskidåkarnas sprintupplägg. Gissar att pådrivarna hoppas och tror att det över tid ska generera tv-tittare, öka de monetära strömmarna och göra orientering mediaspektakulär.

Kollade in TV-sändningen från premiärtävlingen i ett kylslaget vårväder med snöflingor i luften. Det var en bra ansats men det krävs en hel del utvecklingsarbete för att skapa attraktivitet. GPS-uppföljning i alla ära men tyvärr hänger tekniken ännu inte med. 




Som TV-tittare vill man också ha kartan till hands för att kunna få en uppfattning om banan. Nu verkade det mest som ett terränglopp i urban miljö med lite orienteringsinslag och detta av det lättare slaget. Undrar om man inte skulle kunna snäppa upp nivån något genom att ha fyra-fem kontroller någonstans på banan som fick tas i valfri ordning. Detta skulle kunna inbjuda till fler enskilda initiativ och utbrytningar.

Redan om några veckor testas disciplinen på nytt när EM avgörs i Neuchatel, Schweiz. Det ska bli spännande att följa upplägget och utfallet. Blir det hiss eller diss för denna nya disciplin?