onsdag 21 april 2021

Hugskott igen ...

Med jämna mellanrum poppar företeelsen upp, idén om att skapa en "superliga" inom någon idrott och då oftast inom fotbollen. Det händer ungefär vart 10-12:e år om jag gör en tillbakablick. Bevekelsegrunden är mycket enkel. Det handlar om förhoppningen att säkra mera pengar till en mindre exklusiv skara alltså en form av girighet och roffa-åt-sig-mentalitet. Reaktionen från supporters och anhängare brukar vara en stor tumme ner och projektet slängs på soptippen. 


Agerandet visar tydligt vad som händer när olika förhållningssätt krockar, det kommersiella och det ideella/folkrörelsebaserade. I den förra är medlet idrotten och målet att tjäna pengar. I det senare är det tvärtom, målet är idrott med allt som därtill hör och medlet för detta är pengar och resurser av olika slag. Det är märkligt att företrädare inte förstår eller har lärt sig denna logik. Fingertoppskänslan verkar också vara obefintlig.




Nu lär det inte bli något av det senaste utspelet inom den europeiska toppfotbollen. Motkraften blev minst sagt stor och riskkapitalisterna drog sig snabbt tillbaka. Men, men vänta några år, då kommer vi återigen få höra om tankar att inrätta en super-duper-liga!