torsdag 1 april 2021

Så det kan bli ...

I dessa pandemitider har orienterares förbund fattat ett beslut vad gäller klassbyte. Bakgrunden är denna: Från och med 35 år och uppåt byter man klass vart femte år därav klassbeteckningarna HD 35, HD 40, HD 45, HD 50 osv. Det är ett välbekant fenomen att löpare som går upp en klass tränar och förbereder sig lite extra. Detta för att som yngst i klassen kunna vara med i den absoluta toppen och kämpa om medaljplatserna. 




Men, men förra året var det många som snuvades på denna möjlighet på grund av att pandemieländet medförde att så gott som alla tävlingar inställdes. Protester har nu hörts och namninsamlingar har gjorts för att man på grund av detta borde "kompenseras" på något sätt.

Igår fattade en snabbt utlyst extrastämma  beslutet att alla berörda ska gottgöras genom att inför nästa klassbyte få göra detta ett år tidigare. Alltså, den som exempelvis ska byta klass till HD50 får göra detta redan året innan man fyller 50. Detta kommer märkas med besked år 2024. 


För att hantera denna förändring planeras nu att ett antal assistenter och handläggare ska anställas på det centrala förbundet. Avdelningschef Stig Vilse förväntar sig dock ytterligare utmaningar.

- Nu har också ungdomarna börjat höja sina röster. Det är framförallt de äldsta i respektive ungdomsklass, de som förra året var 12, 14 och 16 år och inte kunde tävla som missade sitt sista år i klassen. Dock har ännu inte något beslut fattats men om så skulle bli fallet får väl alla som i år lämnat 14-klassen stå ut med att ännu ett år bli kallade "fjortisar", konstaterar Stig.