fredag 30 april 2021

Kommunmotstånd ...



I dagarna har Vänersborgs SK fått en ny och uppdaterad karta specialframtagen för sprintorientering och skolverksamhet. Vi kontrakterade Carl-Henry Andersson och han har under årets första månader traskat upp och ner på gatorna och i skogsdungarna vid Onsjö. 

Kartan har kostat klubben omkring kr 50 000:-. Tyvärr är inte Vänersborgs kommun särskilt välvilligt inställda till friluftsaktiviteter typ orientering. Vi får betala allt själva trots att skolorna utan kostnad kan och får använda kartorna i sin undervisning . En stor skillnad i jämförelse med närliggande kommuner. Där ger man bidrag till och stöttar kartframtagning då man upptäckt att detta gynnar och utvecklar motions- och friluftsverksamheter för många olika ålderskategorier.


Det är ett märkligt agerande och det är svårt att härleda om motståndet och avogheten ligger på den politiska nivån eller om det är tjänstemannabeslut. Det lutar åt det senare. Vi bad om möjligheten att utnyttja kommunens grundkartor som underlag och detta utan kostnad på samma sätt som i andra kommuner. Men svaret blev ett absolut nej, möjligtvis skulle vi kunna köpa ett begränsat underlag för KR. 40 000:-. Efter många samtal/påtryckningar/vädjanden gick den ansvarige tjänstekvinnan med på att vi fick materialet för 2500:-. Det som förvånar är att kommunanställda tillåts köpslå på detta sätt.


Nu är i alla fall kartan framtagen och möjliggör framtida arrangemang av både tränings- som tävlingskaraktär.