onsdag 5 januari 2022

Julslut …



Idag åkte julen ut. Julgranskulorna hamnade i sina fack, tomtarna av porslin har omsorgsfullt virats in i skyddande material och plastgranen har tudelats och förpassats in i storsäcken. Det blev plastgran för några decennier sedan då det uppdagades att både hustru och son fick allergiska besvär. Själv sörjde jag inte detta. Skönt att slippa sopa upp granbarr och diverse små insekter och kvalster. Dessutom försvann bekymret med var man skulle göra av granen när den var förbrukad.

Vi brukar göra julslut några dagar efter nyår då det liksom bara känns att nu är det över för denna gången. Det brukar också sammanfalla med att julmaten är på upphällning. Skinkan är uppäten. Det finns inte mer att karva på fårfiolen och backen med julöl gapar tom. 


Vår tidiga julavveckling står naturligtvis i strid med vad gamla sedvänjor och vad bondepraktikan hävdar; tjugondag Knut dansas julen ut! Detta brukar vara förknippat med julgransplundring men denna tradition har jag inget minne av från barndomen. Förmodligen beroende på att julen anpassades till en annan kultur på södra halvklotet. Har dock ett svagt minne av att trettondagsafton, dagen idag, var avslutningen.


Vanligtvis brukar en utlandsresa hägra i början på ett nytt år men så blir det inte i år. Planer fanns för en dryg månad sedan att dra till Madeira för orientering och levadavandring men omicronpandemin förhindrar nu detta. Trist men bara att ”gilla läget” och det har man ju tränat på under snart två år nu.