onsdag 19 januari 2022

Mållös denna kväll …

Man häpnar, man fullständigt förvånas och man baxnar efter att ha sett kvällens "Uppdrag granskning" i SVT; hur kan detta hända?

Bakgrunden var att en dömd våldtäktsman får 840 000 kronor i skadestånd när han övertygar rätten om att han var under 18 år när han begick dåden. Men hur starka var hans bevis? Detta har programredaktörerna kollat upp. Man har intervjuat företrädare och handläggare inom rättsväsendet. En frapperande attityd visas upp. En attityd där man tydligen inte är så noga med att kolla upp fakta och gå till botten med saker och ting. "Bättre fria än fälla" har tydligen varit ledstjärnan för de olika inblandade myndigheterna. 





Men det värsta av allt är att våldtäktsmannen inte bara har begått ett brott utan många under många år. För detta har han kunnat kvittera ut närmare en miljon i skadestånd utifrån domslutet och den uppenbarliga felaktigheten att han var minderårig. Rättsväsendet har inte varit lika generös vad gäller skadestånd till två våldtagna kvinnor och en taxichaufför som kidnappades, misshandlades svårt och höll på att få betala med sitt liv.


Det är inte konstigt att man blir mållös, disillusionerad och undrar hur det står till med det svenska rättsväsendet. Häpnadsväckande, inte bara lite utan mycket, blir konklusionen!