tisdag 17 maj 2022

Lagarbete …

Om fyra månader, den 9 och 11 september, arrangerar Vänersborgs SK två orienteringstävlingar. Det blir en sprint på fredagskvällen och en medeldistans under söndagsförmiddagen. En av de stora arbetsuppgifterna är banläggningen. Många gånger läggs ansvaret på enda person. Naturligtvis får han (det är oftast en han) hjälp och assistans men huvuddelen av jobbet är ett ensamjobb.




Inför kommande arrangemang har vi valt att ha ett annorlunda upplägg. Två tremannateam ska fixa till banorna. Vardera teamet leds av en erfaren banläggare och i respektive gäng ingår två ungdomar i åldrarna 15-17 år. Dessa ska skolas in och läras upp. 


Vi har också valt ett annorlunda tidsschema. Vanligtvis är banor klara tre-fyra månader innan tävlingen går av stapeln. Det är naturligtvis bra att vara ute i god tid men erfarenheten visar att man då initialt lägger ner massor av kraft och energi men sedan tappas lätt entusiasm och engagemang om tiden blir utdragen innan tävlingen avgöras.

En annan faktor är att sommarens växtlighet ändrar förhållanden på ett dramatiskt sätt. Första delen av halvåret är oftast sikten och framkomligheten god medan höstmånaderna kännetecknas av hög undervegetation, slyiga och bushiga partier. 


Därför "mjukstartar" vi arbetet först i sommar. Tills dess får de inblandade lära sig och träna på att hantera exempelvis dataapplikationer for banläggning.


Förhoppningsvis ska denna "kursändring" bli lyckad och samtidigt en kul upplevelse - det brukar bli kul om man tillsammans fixar till något!