fredag 24 juni 2022

Glad midsommar …

Midsommarafton igen, det har blivit ett antal genom åren! Visst har det blivit några med dans runt midsommarstången och allt det där. Men de allra flesta midsommarhelger har haft någon koppling till orientering och vid flera tillfällen utomlands.


Pandemin satte stopp för allt vad firande hette de senaste två åren men 2019 var det Venedig som gällde. Graderna var då över 30 dock fanns inte sill och potatis på menyn. Istället havets läckerheter på en pastabädd och tiramisu till efterrätt. Efter den helgen väntade vandring i Dolomiterna och veckan därpå Italienska 5-dagars i orientering. 


Det mest exotiska midsommarfirandet var för precis 20 år sedan på Grönland. Vi hade fått tips om en orienteringstävling där och det handlade om öppna Grönlandsmästerskapen. Minns att det inte var helt lätt att ta sig dit och det var ett pusslande för att hitta flygförbindelser och riktigt dyrt var det!

 



Det blev närmare två veckor på den stora ön med många och långa vandringsturer, helikoptertur över det eviga istäcket och orientering i sanslöst häftig terräng. Förutom Grönlandsmästerskapen deltog vi också i Artic Midnight Run, en långdistansorientering med start vid midnatt. Dock var det inte mörkt, det var ljust dygnet runt denna årstid.

Denna tävling är förmodligen bland det häftigaste jag upplevt i orienteringsväg. Efter målgång väntade en helt sanslös festmiddag med grönländska läckerheter på bordet!


Årets midsommar blir lite lugnare. Tidigt, tidigt på midsommardagen blir det uppstigning för färd till Göteborg där Danmarksfärjan väntar. Sedan ett 30-tal mil söderut i bilen till Fredericia/Kolding där en VM-vecka väntar.