onsdag 22 juni 2022

VM på gång …

Kommande vecka är det premiär för VM på sprintdistanser. Disciplinen har dock förekommit tidigare i många år och detta i samband med "skogsdistanserna". Men nu handlar det om ett renodlat VM med sprint, knockout-sprint och mixedstafett. Mästerskapet avgörs i Danmark i Kolding, Vejle och Fredericia. 

Vi ska vara på plats tillsammans med äldsta barnfamiljen och detta som åskådare/påhejare men dessutom ska ett antal publiktävlingar genomföras.




VM i orientering avgjordes för första gången i Finland 1966 och då handlade det bara om en individuell distans och en stafett. Under de första decennierna var det VM bara vartannat år.

Har följt många VM dels i åskådarrollen men också som förbundskapten. Första gången var 1974 i Danmark. Majoriteten av mästerskapstävlingarna har genomförts i Europa men det har också varit några långväga resor som till Australien 1986, USA 1993 och Japan 2005. I starkt minne finns också VM-veckan i Ukraina 2007. 

Senast det begav sig var VM i Strömstad för sju år sedan. Då hade jag och Gunilla ledarrollen för ett 10-tal små nationer som saknade denna resurs. Det var en kul vecka med deltagare från bland annat Egypten, Argentina, Cypern, Chile, Sydkorea och Barbados.


Hela 42 nationer ställer upp i Danmark och kan man inte följa tävlingarna på plats är det bara att kolla på SVT:s sändningar.