tisdag 28 juni 2022

Så blött …

Igår valde vädergudarna att släppa ut sanslösa mängder nederbörd över VM-orterna i Danmark. Vilken enorm kontrast till dagen innnan då graderna var nästan 30 och solen eldade på. Därför kändes det lite snopet att behöva gräva fram regnattiraljer som låg förpassade djupt ner i klädbagen.


Idag pustade världseliten ut efter stafettuppgörelsen i söndags. Eftermälet och kommentarerna var naturligtvis mycket positiva om man var svensk. Dock initierades en diskussion om diskning eller inte för några nationer som tydligen varit inne på eller passerat förbjudet område typ tomtmark. Juryn valde att fria och detta ledde både till glädje för somliga och ilska från andra. 

Nu är det inte första gången sprinttävlingar ger upphov till vad som är regelöverträdelser och inte. Emellanåt är det inte helt lätt avgöra vad kartan anger och hur verkligheten ter sig. Blev medveten om detta när publiktävlingen denna regniga dag avgjordes i samma område som VM-stafetten. Kartritarens sätt att återge detaljer som stenmurar, staket, gränder och parkeringsdäck kan ibland tyckas vara godtyckliga och tvetydiga.




Dock var banorna generellt högklassiga med många tekniska utmaningar. Fyra av fem möjliga blir betyget. Hade man undvikit kontrollplaceringar där man inte direkt kunde avgöra på kartan den exakta positionen hade det blivit en klar femma. Har alltid tyckt att man inte ska behöva lösa "rebusen" på kontrollbeskrivningen för att på så sätt få klara besked. Har vid många tillfällen föreslagit att när tveksamhet råder ska en liten röd punkt i kontrollringen ange den exakta placeringen. Gissar att det tar några år innan det blir verklighet, förlegade principer och sedvänjor tar tid att göra sig av med!


Innevarande dag blir intensiv. Kval för VM-löparna under tidig förmiddag, publikrace mitt på dagen och framåt kvällen VM-knock-out-sprint med alla sina heat som kvarts, semi och final. Upplagt för spännande underhållning och väderprognosen pekar på hyggliga förhållanden, härligt!