fredag 8 september 2023

Bohusö och vildmark …

I flera år har planer funnits att tillsammans med vännerna Birgitta och Lasse vandra runt Bohus Malmön. Igår blev det verklighet i hyggligt och regnfritt höstväder.




Malmön är en drygt fyra km lång och två km bred klippö. Den har haft fiskarbefolkning sedan 1500-talet. I mitten på 1800-talet startades här Sveriges första granitstenhuggeri, som kom att prägla samhället för lång tid framöver. Det blev så småningom Nordens största inom sin bransch, Kullgrens Enka. På 1930-talet gick stenhuggerinäringen kraftigt tillbaka, så även på Malmön, men den fortsatte ändå i minskad omfattning, och upphörde inte helt förrän 1977. Lämningarna efter stenindustrin syns dock. Överallt finns det stenblock i mindre eller större omfattning.




Idag är ön ett turistö. Möjligheter till bad och friluftsliv är många. Flera fina välordnade badplatser finns och sandstränderna är läckra och vandringsmöjligheterna goda. Igår valde vi att gå runt hela ön på den så kallade Kuststigen. Det blev en tur på knappa elva kilometer i varierande omgivning. Fikat satt skönt och Gunilla testade västerhavets böljor.

Vi avslutade kvällen i Smögen då restauranger och matställen på Malmön har klappat igen efter turistsäsongen. Som sig bör blev det fisk- och skaldjurssoppa på "bryggan".




Heldagen på Bohuskusten blev en uppvärmning och uppladdning inför helgens tre tävlingar. Ikväll väntar en sprint på gator och torg i Askersund och under helgen en medel- och långdistans i trolska Tiveden. Där väntar en spännande och detaljrik vildmarksterräng. Under de tre dagarna görs det över 4000 starter och medelåldern är hög. 

Arrangörerna Tivedens OK har varit smarta genom att inbjuda till årets Veteran-SM i den utmanande vildmarken. Gissar att flertalet lockas just av SM-värdigheten för gamlingar.

Hos mig själv framkallar inte mästerskapet någon pulshöjning eller ”endorfinkick”.  Det är den specifika och unika terrängen som lockar och kittlar. Dock lär det bli många möten med orienteringskompisar man mött genom åren.