tisdag 26 september 2023

Jubileum …



Har i efterhand fått veta att söndagens DM-tävling i långdistans hade jubileumskaraktär. År 1923 arrangerades den första DM-tävlingen i Västergötland, alltså för hundra år sedan. Skogssporten var då en sektion i Västergötlands Idrottsförbund. Först år 1952 bildades ett eget förbund.

I början fanns bara en DM-distans men så småningom tillkom natt och budkavle (stafett). Därefter har fler discipliner etablerats men alla har inte överlevt. Ultralång försvann för några år sedan då startfälten stagnerade . I år kunde man tävla om ett DM-tecken i lång, medel, sprint, natt, stafett och sprintstafett.




I många idrotter har distriktsmästerskap nedgraderats och har inte alls samma status som tidigare, alltså för flera decennier sedan. Men inom skogssporten samlas fortfarande många i startlistorna och detta även i mycket små distrikt. DM har fortfarande en hög status.

Den egna inställningen till DM-tävlingar är neutralt. Det leder inte till någon extra förväntan. Det kvittar om ett arrangemang har DM-etikett eller inte, det är tävlingstillfället som är det intressanta och lockande. 

Sedan några år tillbaka är DM-arrangemang "öppna" även för löpare som inte tillhör distriktet i fråga. Det är bra. Då kan man välja vilket distrikt man deltar i. Dock tävlar man då inte om DM-tecken. Det intressanta med DM-tecknet är att det har haft samma utseende i många, många år och många decennier.