fredag 22 september 2023

DM-helg …

Kommande tävlingshelg präglas av DM ... distriktsmästerskap. Ikväll drar vi tillsammans med barnbarn #2 till Håby norr om Uddevalla för deltagande i Bohuslän-Dals natt-DM. Vänersborgs SK tillhör inte det distriktet men regelverket tillåter att man kan få delta i andra distrikts mästerskap. Dock deltar man inte i kampen om DM-tecknet. 

Det blir en liten tävling, knappt 80 deltagare totalt. Vi lockades dit dels för att det är kul med nattorientering men också av konceptet med nyframtagen karta i ett mindre skogsområde.


Det blir inte mitt första natt-DM i bohusdistriktet. Den 26:e augusti 1966 debuterade jag ... det var ett antal decennier sedan. Tävlingen arrangerades då av Ljungskile FK och avgjordes på norra Hisingen. LFK ville spara sin "egen" terräng till ett senare tillfälle berättar ett gulnande dokument. Kartskalan var 1:25 000 och av karaktären "grönsaksblad" ... skog betecknades med grön färg och åkermark/ängar var vita. Man fick själv rita in banan direkt efter startsignalen. Kontrollerna var markerade med röda fotogenlampor. 




Drar mig till minnes att jag hade en pannlampa av mindre format som drevs med ett Tudor-batteri. Utrustningen var inte särskilt ljusstark men det fungerade uppenbarligen. Har förgäves försökt kolla upp resultat från tävlingen. Det enda jag hittat var att Lars-Åke Winblad från Munkedals BK vann "äldre pojkar" alltså kategorin 15-16 år. Lars-Åke är inte tävlingsaktiv längre men vi träffas med jämna mellanrum då han ofta har uppgiften att vara tävlingskontrollant.


Tiderna förändras ... ikväll är kartskalan 1:7500 ... skogen är vit, åkrar och ängar gula … banan är tryckt på kartan ... starten är gemensam för alla klasser ... kontrollerna är markerade med reflexstavar ... alla använder sig av mycket ljusstarka pannlampor.


På söndag får vi dock vara med om att försöka fixa DM-guld. Västgötadistriktets långdistansmästerskap avgörs i skogarna runt Ymergården i Borås. Vi är tio från klubben som deltar.