torsdag 19 januari 2017

Illa, illa ...

Nytt år med planer och funderingar inför 2017. Det kommer ett mejl med OL-resor från PWT-travel. Under många år har vi rest tillsammans med förre orienteringsvärldsmästaren Jörgen Mårtensson. I höst planerar han en resa till Kap Verde, Senegal och Gambia.


Alltid spännande med nya resmål. Men de senaste dagarna kommer täta rapporter om den politiska situationen i det lilla västafrikanska landet Gambia. Nyligen genomfördes presidentval och det blev ett skifte men den gamle presidenten vägrar lämna posten. Han har mästrat och härskat i över tjugo år men vill nu klamra sig fast vid köttgrytan. Grannlandet Senegal hotar att intervenera militärt om han inte frivilligt avgår. 
Nu är det en uppenbar risk för en långvarig konflikt och då blir en resa dit knappast aktuell.

Visst är det märkligt med dessa maktfullkomliga män som klamrar sig fast utan stöd från medborgarna. Gambia är inte det första exemplet på den afrikanska kontinenten. Det tragiska är att folket drabbas. Turistindustrin är sårbar och tusen och åter tusentals människor kommer att förlora sysselsättning och inkomst. Vad är poängen med detta måste man fråga herr makthavaren som vägrar lämna posten.

Det puttrar och konfliktas på många olika håll i världen. Det hårda tonläget eskalerar. Det känns verkligen inte bra. Att en en OL-resa inte blir av är i sammanhanget betydelselöst.