tisdag 31 januari 2017

OL imorgon ...

En skribent ringde med frågan om framtida förändringar inom orienteringssporten. Hon gjorde research inför en artikel i något idrottsmagasin och ville ha tankar från olika åldersgrupper bland annat 65-plussare.



En svår fråga inte minst beroende på vilket perspektiv förändringar kan komma att ske. Det kan vara exempelvis vara tävlingsmässiga eller organisatoriska. Efter lite funderande blev det i alla fall sex medskick och nedan de första tre:

Ny tävlingsform ...
Frågan är inte om nya former uppstår utan mera om vilka former eller alternativ. Tror att så kallad poängorientering blir en tävlingsdisciplin. Vid starten får man en karta med ett antal kontroller men sedan är det upp till varje enskild löpare att välja i vilken ordning kontrollerna ska tas. Det medför definitivt en extra utslagsgivande dimension och ytterligare ett tankekrävande moment.

Ny form av medlemsskap ...
För att vara med och tävla idag krävs det medlemsskap i en orienteringsklubb. I framtiden tror jag att man kommer att kunna vara direktansluten till Orienteringsförbundet utan att tillhöra någon klubb. Självfallet har man då rätten att tävla precis som klubbanslutna, kämpa om SM-medaljer och landslagsplatser. 
Jag tror att en del inte vill vara med i en klubb med allt vad det innebär av engagemang, skyldigheter, förväntningar och ideellt arbete.

Förenklade tävlingsformer ...
I takt med att tekniken utvecklas kommer kartor med banor finnas på elektroniska "plattor" eller ark. Till dessa kan gps-signaler kopplas som anger den exakta positionen. Det ger möjlighet till ett förenklat orienteringsmoment och en förenklad tävlingsform. Då man hela tiden vet exakt var man är blir utmaningen endast att välja ett bra vägval (det gör inte gps:en) samt naturligtvis att hålla fart och springa på. En form som tilltalar de som är osäkra och rädda att komma vilse.

Imorgon presenteras de övriga tre ...