söndag 29 januari 2017

Masstart är ingen hit ...

Ytterligare ett Vinterrace är avverkat med över 130 deltagare. Många känner sig kallade då det inte finns någon snö och skidåkningsalternativ. Med många startande var det tättbefolkat mellan och runt kontrollerna. Bra banor som naturligtvis hade varit mer utmanande om det varit individuell start. Men man får hålla sig till tåls ytterligare någon månad innan tävlingssäsongen kör igång. Märkligt nog är det så gott som aldrig masstart på individuella tävlingar.


Även denna söndag var det världscup på skidor. Masstarter är så där lagom kul att kolla på och egentligen räcker det med de tio sista minuterna av loppen. Brukar då och då fundera på varför skidsporten tycker det är så intressant med gemensam start. Har det gjorts någon djupare analys bland åkare, entusiaster och supporters? Att TV-medier är med och styr utifrån att det ska passa in i strikta programtablåer är uppenbart. 
Ännu har inte företeelsen präglat orienterarnas VM-upplägg men det finns krafter som vill införa masstart på individuella discipliner. Frågan är till glädje för vem?