måndag 22 maj 2017

Bingorisk ...

Så har då två sprintorienteringar avgjorts på samma dag med Stångenäs AIS som arrangör i Lysekil vid Bohusläns kustband.
Sprintarrangörer har det tufft. Det blir ofta diskussioner och tvetydigheter oftast beroende på arrangörstabbar/misstag. Dels handlar det om kartkvalitén och tolkningar av hur olika detaljer ska markeras dels handlar det om banläggningen där löpare mer eller mindre omedvetet lockas in i olika fällor och svårigheter som inte kan förutses, alltså blir det lite av "bingo". Även från helgens dubbeltävling kan ett antal arrangörstabbar noteras. 

En ny form av "banläggarlurendrejeri" lanserades denna dag. En "falsk" kontroll i anslutning till en stenmur med kodsiffran 35 var placerad bara 7-8 meter från den riktiga kontrollen vid stenmuren med kodsiffran 85. Upplagt för misstag och ett antal löpare diskades. 
Diskussionen efter etappen var om det var en medveten åtgärd eller inte. Från arrangörshåll hävdades att man glömt att ta in en kontroll från den första etappen men också att det var en kontroll på knattebanan. 



Vidare var det ett antal regelbrott under loppet typ hoppa över svartmarkerade murar samt passage av förbjudet område. Detta hade sannolikt kunnat undvikas om man utnyttjat blågula band som avspärrning. Nu är orienterare snälla mot varandra och man anger inte gärna någon annan. Dessa misstag faller tillbaka på arrangören och bankontrollanten.

Sprint i urbana miljöer är kul men sannolikt krävs lite "sunt förnuft" och mer utbildning av banläggare samt bankontrollanter som är extra noga och rådgivande. Om inte riskerar sprintorientering bli bingoorientering.