tisdag 30 maj 2017

Man funderar ...

Hur står det till med rättsväsendet i Svea rike? Det finns verkligen anledning att bli betänksam. På kort tid har tre fall varit i fokus; Quick, Kevin och Linna. Hur kan det komma sig att åklagare och polis gör vad som tycks vara oprofessionella och schablonmässiga utredningar? 
När man läser deckare och ser på deckare brukar en vanlig ingrediens vara polisens rädsla att inte tillräckligt snabbt kunna sätta dit någon för brottet. Media ligger på, beslutsfattare ligger på och allmänhet ställer krav vilket leder till press och stress och naturligtvis misstag. Så är det i den fiktiva och påhittade världen men uppenbarligen gäller det även i verkligheten. 


Förnuft och brådska brukar sällan gå hand i hand. Det gäller i så gott som alla verksamheter och det kan man leva med i mindre eller större omfattning. Men inom rättsväsendet blir konsekvenserna oerhört allvarliga då enskilda oskyldiga individer får sin tillvaro och sina liv förstörda. 
Med ett utifrånperpektiv och som amatör vad gäller rättsärenden kan man tycka att  fall där det råder brister, oklarheter och tveksamheter borde kräva extra mycket förnuft, tålamod och jakt på klara och otvetydiga bevis.