onsdag 31 maj 2017

Sprintfokus ...

Många är sprintarrangemangen denna tid på året när det så kallade datumstoppet inte tillåter orientering i skogsområden. Detta märkliga beslut som Länsstyrelserna runt om i landet levandehåller trots avsaknad av vetenskapliga fakta, studier och underlag. Hur länge ska det vara? Det märkliga är att man samtidigt tillåter omfattande skogsavvverkningar med tunga maskiner, militärövningar etc. Aktiviteter som verkligen utsätter naturen för betydligt mer påverkan än skogssporten.


Dock är sprintalternativ kul, omväxlande och utmanande. I Vänersborg arrangeras träningsarrangemanget Frida City Sprint sedan flera år tillbaka. Gårdagens upplaga lockade över 160 löpare på lättorienterade och löpbetonade banor bland hyreslängor och gräsytor. 
Tycker att sprintarrangemang i bebyggelse är särskilt bra för nybörjare. Moment som "passa kartan" är betydligt lättare att introducera än när man står på en stig i storskogen. Ganska snart kan också vägvalstänkandet tränas in typ vänster eller höger om byggnaden.

Även dagens veteranorientering hade sprintprägel. Dock med få kontroller vilket oftast bruka leda till enkel och löpbetonad orientering  på gator och vägar. Ett och annat grymt och en och annan suck hördes från veteraner som vill ha lite mer teknisk utmaning.