tisdag 16 maj 2017

Full rulle ...

Det sägs att skolungdomar rör sig för lite. Larmrapporter kommer med jämna mellanrum och budskapet är tydligt. Allt fler rör sig allt mindre! Få lär dom vara som leker på skolgårdar och grönytor. 


Men det finns undantag. När jag svettas på gymmets löpande band och kollar genom  anläggningens panoramafönster ser jag massor av aktivitet på friskolans ytor strax intill. Så fort det är rast väller kidsen ut från lokalerna. Olika kreativa lekredskap står till förfogande och det byggs och man hoppar och man springer. Förutom gräsytor finns en konstgräsmatta med mål som fylls med fotbollsentusiasterna. Några väljer att cykla i följa-john-formation på gångstigar och andra stråk. Vakthavande lärare är aktiva och instruerande.

Denna iakttagelse har inte bara gjorts vid ett tillfälle utan varje tisdags- och fredagsförmiddag under de senaste månaderna. Härligt att se och man funderar på varför denna sprudlande aktivitet. Gissar att det dels handlar om en attityd och ett förhållningssätt på skolan; det är viktigt att röra sig och vara aktiv! Man har också skapat en miljö med redskap och utrymmen som inbjuder till rörelse, lust och handling.