tisdag 9 maj 2017

Flickrus i framtiden ...

Så är det åter dax för Vårruset. Ett lopp som den egna klubben varit med och arrangerat sedan 1991. Det är kommunens deltagarmässigt största idrottsevenemang. Ungefär 4600 tjejer är anmälda för att förflytta sig de fem kilometrarna i Vänersborgs norra stadsdelar. Även i år lär det bli kyligt. Vänersborg är vindarnas stad och nu i dagarna ska blåsten ligga på lite extra. Det är bara att hoppas och hålla tummarna så att det dessutom inte blir någon nederbörd.



Många är engagerade som funktionärer. Mycket ska fixas till även om grundkonceptet är detsamma för alla Vårrus runt om i landet. Det hela avverkas under några kvällstimmar och utfallet blir ett gott tillskott i klubbkassan. En inkomst som säkerställer verksamheten ytterligare ett år.

Har alltid hyllat de som en gång "uppfann" arrangemanget. Så smart att ha fått tusentals tjejer att år efter år betala en rejäl startavgift för att gå/jogga/springa fem kilometer utan tidtagning. Lockbetet är gemenskapen, varuprover och en matkasse att inmundiga efter loppet.

Men utmaningar finns. Deltagarantalet stagnerar år för år. Inte konstigt med tanke på alla konkurrerande lopp. Men varumärket är starkt och det ska man utnyttja.
Tror att den stora potentialen finns i målgruppen unga tjejer. Ser att man i framtiden  ska arrangera "Flickruset" strax före det stora Vårruset med samma förutsättningar fast kortare bana (omkring två kilometer), billigare startavgift (75-100 kr) och ett ålderstak på 12 år. Det skulle vitalisera denna vårliga tjejaktivitet.