onsdag 14 juni 2017

FCS ...

Tredje omgången av årets Frida City Sprint genomfördes på tisdagskvällen. En mycket löpbetonad och lätt bana i centrala Vänersborg. Vågat att låta banorna korsa den mest trafikerade gatan vid två tillfällen med tanke på olycksrisken.  Ingen vill ju tappa några sekunder! Som tur var blev det inga incidenter. Närmare 100 löpare kom till start och det stora flertalet valde den långa banan. 


Frida City Sprint närmar sig 10-årsjubiléet. Det som triggade igång arrangemanget var ett projekt inom ramen för Idrottslyftet. En närkarta över Skräcklanområdet togs fram. Till detta kopplades en tävling samtidigt som Aqua Blå-festivalen med namnet AQUA-sprinten 2008 och riktade sig till skolelever men också aktiva orienterare i närområdet. Det blev ytterligare en AQUA-sprint 2009 och en fortsatt verksamhet utsträckt i tid genom Frida City Sprint. Konceptet byggde på tre banor: en lång (3-4 km), en kort (2-3 km) och en nybörjarbana (1-2 km).
När idén växte fram i Idrottslyftets projektgrupp erbjöd sig Per-Arne Johansson att ta hand om första årets banor. Sedan dess har han varit banläggare för alla etapper.
Under de första åren pågick parallellt ett karteringsarbete och detta också med stöd från Idrottslyftet. I stort sett hela Vänersborg blev kartlagt. Dock har revidering och nyritande avstannat. Ska aktiviteten fortleva krävs sannolikt att resurser avsätts till nya kartprojekt.

Nu har det varit nästan en månad med sprintorienteringar. Längtan är nu stark efter skogsbanor och mer orienteringstekniska utmaningar. Var sak har sin tid!