fredag 30 juni 2017

VM-dax ...

Orienterings-VM startade idag med sprintkval. Nu blir det en spännande vecka. Ska bli intressant att följa TV-sändingningarna som börjar imorgon.
Konstaterar att mycket har hänt och saker har utvecklats sedan jag själv hade förbundskaptensrollen 1986-1995. Ta som exempel vetskapen om i vilka terrängområden tävlingarna skulle avgöras. Inför mitt första VM 1987 var gigantiska områden avlysta runt Gerardmer i Frankrike. Man hade inte en susning om exakt var medaljerna skulle fördelas. Det fanns inga tidigare karterade områden som skickades ut i förväg. Allt var mycket, mycket hemligt.



Idag är det helt annorlunda. Gamla kartor finns tillgängliga. Via google kan terrängområden zoomas in och framförallt då stadsmiljöer. Idag ägnar också landslagsledningar och löpare mycket tid åt att spekulera i olika sträckor och kan även få en "street view" av tänkbara löpstråk. Oj, vilken förändring och vilket annorlunda synsätt vad gäller förhandsinformation och "terrängkännedom". Banläggare försöker naturligtvis skapa överraskningar genom att med konstgjorda hinder spärra av gator och passager.

Dagens kvaltävlingar var orienteringstekniskt ganska lätta men det lär bli betydligt knepigare när det gäller medaljkampen. Förmodligen blir det också tuffa sekundstrider och det är svårt att utse klara favoriter. Det lär bli några spännande timmar framför paddan imorgon som uppladdning inför Gränsjaktens första etapp i Strömstad.