onsdag 7 juni 2017

Nada ...

En regnig onsdag, riktigt mycket nederbörd vräkte ner. Veteranorienteringen hade våravslutning i Vänersborg med den egna klubben som arrangör. Den egna insatsen var "nada" alltså ingen. Har valt att prioritera ledar- och funktionärsarbete på barn- och ungdomsinriktade aktiviteter. Känns för mig viktigare utan att för den skull nedvärdera eller onödigförklara de insatser som görs av alla som engagerar sig på onsdagsförmiddagarna. Alla insatser behövs. Utnyttjar ju själv veteranracen så gott som varje vecka. Tror dock det är viktigt, en överlevnadsfråga faktiskt, att man fördelar betingen i en klubb. 


Har noterat att det egentligen aldrig saknas funktionärer och hjälpande händer vid olika evenemang vare sig det är ett Vårrus eller  en Fridaluff. Bristen ligger mera på de organiserande/ledande positionerna.
I jämförelse med våra grannländer och även ur ett europaperspektiv har vi i Sverige generellt sett stora funktionärsskaror vid tävlingar. Kan konstatera detta efter många års deltagande i olika sammanhang. Egentligen konstigt då det inte är någon brist på tekniska hjälpmedel eller utrustning som förenklar och underlättar. 

I orienteringsvärlden råder också en kultur där alla klubbmedlemmar förväntas vara funktionärer vid det egna arrangemanget trots att mängden arbetsuppgifter inte kräver detta. Varför ... kan man fråga sig. OK, vissa har terrängkännedom och/eller specifika kunskaper som arrangemanget kräver men det gäller absolut inte alla. Tycker egentligen att man borde vända på kuttingen. Så många som möjligt från den egna klubben borde ges möjlighet att delta i det egna arrangemanget speciellt då ungdomar, nybörjare och nya medlemmar.