måndag 6 januari 2020

Julslut ...

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari alltså tjugo dagar efter julafton och betraktas som slutet på julhögtiden. Då ska också enligt traditionen julen köras ut och granen kastas ut.
Vi brukar förekomma sedvänjan och förpassar julens alla attribut ner i lådor och kartonger på trettondagen. Det är en mängd tomtar, glitter, kulor, ljusstakar med mera som med stor möda plockades fram för någon månad sedan och som nu har gjort sitt för denna gången.

Känslan när allt ställts på plats i källarmörkret är klart behaglig. Det är fint med glans och glitter men efter några intensiva veckor räcker det! Förhoppningen är också att allt julpynt ska vara bortplockat men erfarenhetsmässigt är det alltid någon pryl som undgåtts. Plötsligt finns den bara där den lilla tovade tomten eller halmängeln som fallit ur granen och lyckats hitta ett gömställe under bokhyllan. 

Några flashbacks från barndomens jultraditioner poppar upp och plötsligt minns man julgransplundringssången som avslutas med versen:

"Snart är glada julen slut, slut, slut. 
Julegranen bäres ut, ut, ut. 
Men till nästa år igen,
kommer han vår gamle vän -
ty det har han lovat."