torsdag 19 januari 2023

Arenan suger …

Vänersborgs arena har alltid varit förenad med pengarullning. När anläggningen var färdigbyggd 2009 slutade notan på omkring 333 miljoner - världens i särklass dyraste bandyarena!

Visionen var en arena som skulle erbjuda bandy, mässor, konserter, konferenser och andra idrottsarrangemang. Det har genom åren inte blivit så mycket. En och annan loppmarknad hålls där och foajén utnyttjas då och då av skoförsäljare som kränger billiga importvaror.

Så här ett drygt decennium sedan kan konstateras att visionen, så här långt, blev en illusion.




Projektet var omstritt redan från början och det politiska beslutet drevs igenom snabbt. Nu brukar inte brådska och förnuft gå hand i hand. Det har resulterat i byggslarv och annat som krävt ännu fler investeringar. Senast i raden är en omläggning av taket som beräknas till omkring 22 miljoner. En stor kostnad i sammanhanget vilket de närmaste åren kommer få konsekvenser vad gäller andra satsningar kopplade till idrottsanläggningar och sportaktiviteter i kommunen. 


Gissar att de idag ansvariga bara suckar och stönar över situationen som man ärvt och övertagit av en tidigare generation. Förhoppningsvis tar också morgondagens beslutsfattare lärdom. Man ska vara utomordentligt försiktig och tänka till både en och två gånger när man kittlas av tanken att investera i byggnadsverk av kolossalformat. Det är så lätt att visioner blir illusioner!