fredag 16 februari 2024

Rätt fokus …

I tisdags var snöhögarna gigantiska på hemmaplan ... idag, efter nästan ett dygns regnväder och 6-7 plusgrader, minskar de snabbt i omfång. Oj, vad de omväxlande väderförhållandena har präglat dagarna under lång tid nu. Skidentusiasterna suckar uppgivet likaså orienterarna. 

Gymmet har varit välbesökt och det är nog inte bara en effekt av uttalade nyårslöften utan också en följd av nyckfull nederbörd, blåst och gradantal ... man vill helt enkelt inte vistas utomhus!


Skidskytteentusiasterna är inte heller glada dessa dagar efter mediokra VM-resultat. Kollade in gårdagens eftersnack i SVT ... många var de hårda orden och åsikterna. Den tidigare förbundskaptenen Wolfgang Pichler fick "frispel" och sågade det mesta. Det är alltid uppfriskande med ärliga och uppriktiga åsikter. Dock präglades hans inspel mer av frustration, ilska och djup besvikelse än av eftertanke, reflektion och begrundan. Det var faktiskt bara ett år sedan de blågula fixade till hela 11 VM-medaljer. Att i det perspektivet såga det mesta från förbundsledning, tränare och ledare samt allehanda landslagssatsningar är inte trovärdigt. Man undrar om karln egentligen är besviken över att inte längre vara anlitad och en del av ledningsteamet.




Min egen hemmasnickrade reflektion är att "misslyckandet" huvudsakligen är en psykologisk/mental reaktion på hysteriska förhoppningar och förväntningar från entusiaster och media. Under lång tid har exempelvis Sveriges Television trissat upp och hissat upp önsketänkandet till oproportionerliga nivåer. Helg efter helg har det "krävts" toppresultat. 

Åkarna har helt enkelt inte mäktat med denna uppmärksamhet. För varje intervjufråga man får triggas tankar och funderingar igång ... tankar och funderingar om kommande resultat och medaljer ... tankar och funderingar som flyttar fokus från det centrala och grundläggande; att skjuta mitt i prick och åka fort. 

Gissar att de bästa typ norrmannen Johannes Thingnes Bø tänker ungefär så här: jag kan/ska bara fokusera på och påverka det som sker innan jag passerar mållinjen ... det är ingen idé att innan dess fundera över resultat, placering eller medalj ... det är heller ingen idé att under loppet fundera på vad konkurrenterna gör och presterar.


Det man ger energi/tankar/fokus växer ... låt rätt saker växa!