lördag 3 februari 2024

Var rädd om kärnaktiviteten …

Jag är fortfarande medlem i min moderklubb OK Gipen fast det var nästan tre decennier sedan jag tävlade för klubben. Följer dock verksamheten via sociala medier och deltar emellanåt i ett och annat arrangemang.




I dagarna har klubbkamraten Jörgen N. gjort ett inlägg på facebook under rubriken "Hur vill DU att OK Gipen ska se ut om 10 år" och jag tillåter mig att vidarebefordra några klipp:


Visst har det varit roligt att både du, kanske dina barn och barnbarn har fått lära sig orientera. Långt ifrån alla som en gång började i klubben har fortsatt men vi är många som prövat. 

Men nu börjar det bli läge att bestämma om vår klubb ska fostra framtida orienterare eller om vi ska gå samma öde tillmötes som brottningen, pingisen, Västerlanda och Hjärtums

fotbollslag mfl. gjort i Lilla Edet nämligen försvinna eller tyna bort…


Med nuvarande takt så är jag rädd för att Gipen inom 10 år står inför att sälja klubbhuset Kompassen, Delsbo har kanske redan då sålts och Gipenäs kanske skänks till kommunen.

De som fortfarande är aktiva 2034 vacklar mellan att fortsätta i brevlådeklubben Gipen eller byta till någon klubb i närheten som lyckats hålla igång sin OL verksamhet.

Utan att vara matematiker så kommer dessa inte att vara speciellt många, tittar man i resultatlistorna från klubbarna i närområdet så blir det allt tunnare med 8-60 åringar. 

Så Gipen är absolut inte ensamma med dessa bekymmer men trenden kanske går att vända om vi gemensamt försöker.


Tittade för skojs skull på en resultatlista på klubbens hemsida från springskytte-km 2016, ingen från korta banan är aktiv i klubbens OL verksamhet idag, vad det beror på har jag ingen aning om men så kan vi inte fortsätta.


Det är nu dax att sätta detta i ett större perspektiv än sig själv! Detta med vetskap och respekt för alla som genom åren ställt upp och kämpat o bidragit i styrelser o sektioner, tävlingar, träningar mm men får vi inte snurr på klubben och klubbkänslan igen så spelar det snart ingen roll hur bra eller dålig ekonomi klubben har eller om det behöver ritas nån ny karta eller om någon led behöver röjas då det om 10 år inte kommer att finnas nåt behov av detta längre för OK Gipen…


Jörgen är en skarp iakttagare och analytiker. Han sätter fingret på och pekar på det kritiska läget klubben befinner sig i - klokt och insiktsfullt!


Nästa steg är att fundera på åtgärder och initiativ. Ser att en del kommentarer föreslår olika kringaktiviteter och verksamheter. Det är bra och behjärtansvärt men ... mitt råd och inspel är att starkt fokusera på kärnaktiviteten; Orientering! Alltså, ägna så mycket tid och kraft och pengar åt de orienteringsrelaterade aktiviterna. Fundera mycket på om dagens utbud och upplägg tilltalar morgondagens orienterare:


- Är arrangemangen tilltalande och lättillgängliga?

- Är banorna som erbjuds lagom utmanande och lagda i (lätt)framkomlig terräng och med vettig svårighetsgrad?

- Hur stimuleras tävlingsdeltagande/introduceras nybörjare?

- Erbjuds regelbundet aktiviteter som Veckans bana, fasta kontroller etc. som inte kräver närvarande funktionärer och arrangörer?

- Är det enkelt att få tag i kartor för egen träning?

- Hur kommuniceras/informeras det om aktiviteter - vilja kanaler utnyttjas och vad kan användas?


Allt detta är inga nyheter, i större eller mindre grad är det saker som tidigare prövats. Men min poäng är att envist hålla fast vid detta, värna om kärnaktiviteten! Det är lätt att falla för frestelsen och börja pyssla med andra icke-orienteringsinriktade aktiviteter som plötsligt blir kärnaktiviteter. Då tappar klubben sin identitet, profil och egenart.