fredag 3 augusti 2018

Ödag ...

Under gårdagens förmiddag intogs Marstrand med båt från Rönnäng via Åstol. Först besöktes utställningar på Strandverket innan vandringen runt hela ön. 



Med jämna mellanrum gjordes avbrott för bad och vila. Det var bara så skönt i de varma saltböljorna. Väl tillbaka i bebyggelsen väntade stor räkmacka och välkyld öl som uppvärmning till aftonens femtimmarshow med Stefan Andersson.
”Marstrandsfånge No 90 Kleist” handlade om fångarna och soldaterna på Carlstens fästning på Marstrand under 1600 – 1800-talet. Att bli dömd till Marstrandsarbete var det tyngsta straff som utdelades i Sverige. Kom man dit som fånge kom man knappast därifrån med livet i behåll. Personliga fångöden skildrades i musik och skådespel liksom slaget om Carlsten då danskarna kom på besök 1719.  Under föreställningen stiftades bekantskap med karaktärer som kommendant Danchwardt, marstrandsfånge no 90 Kleist, bödeln Beckius, Lasse-Maja, den enda kvinnliga fången Metta Fock och en halvpackad Tordenskiold. Det var inte bara föreställning och show utan också en trerätters i riddarsalen på Carlstens fästning. Det var en het höjdarkväll med musik, humor och starka känslor. 
Nattvilan intogs naturligtvis på fästningen. Några spöken märktes eller hördes aldrig av. Det berodde sannolikt på djup sömn efter en lång och innehållsrik dag.