torsdag 16 augusti 2018

Utfrågare ...

Det blir stundtals en hel del lyssnande på poddar, intervjuer på radio och andra utfrågningar. Det är intressant att följa intervjuarnas frågeställningar och upplägg. Upplever många gånger att de själva tar ställning, för eller emot. De tar sig också friheten att recensera det som intervjuobjektet säger. Alltså, att exempelvis säga "bra sagt", "klokt tänkt" eller "precis vad jag tycker".
Tycker dock att de riktigt duktiga utfrågarna har förmågan att vara neutrala, de tar inte ställning och de recenserar inte utan låter lyssnaren göra detta. Därmed inte sagt att de är mesiga eller slätstrukna. Tvärtom de kommer verkligen med utmananden, kritiska vinklingar och vassa frågeställningar. Jon Nilsson på TV-aktuellt tillhör proffskategorin. Hans intervjuer är tuffa och sakliga och han faller aldrig i fällan att torgföra sin egen uppfattning eller egna åsikter.

Nu när det är valkampanjtider kan man höra många intervjuare som har en egen agenda och driver sakfrågor utifrån sin egen uppfattning eller övertygelse. Det känns inte vederhäftigt och förtroendeingivande.
Det bedrägliga är att som lyssnare upptäcka och bli varse när detta görs. Som intervjuare kan man vara skicklig på att manipulera och framstå som neutral och opartisk. Så man får vara på sin vakt!