tisdag 7 augusti 2018

Tufft ...

Det är ett späckat program som en del av ungdomsorienterarna i Västergötland har. Efter den gångna helgen med Ungdomens 10-mila och Götenedubbeln väntade en buss som förde USM-truppen till Ranebo i Bohuslän för ett veckoläger inför mästerskapen i Norrbotten. Lägret avslutas kommande fredag och då bär det direkt iväg till Eksjö och tre tävlingar som ingår i Götalandsmästerskapen. Den första redan på fredagskvällen. Man bor i storförläggning både inomhus som i tält.

Kan ana att man har riktigt kul och upplever massor av saker tillsammans med löparna från andra klubbar i distriktet. Men ... skeptikern i mig reagerar. Förhoppningsvis är ledarna kloka och balanserar träningspassen med vila/sömn och riklig mattillförsel. Det är speciellt viktigt denna sommar när det så gott som dagligen är riktigt varmt.
Det finns också en ökad skade- och sjukdomsrisk när tävlingarna är många och då dessutom träningsläger kläms in däremellan. 

Min egen erfarenhet både som tonåring men även som förälder och farförälder och inte minst som ledare/tränare är att unga många gånger har svårt att bedöma hur mycket träning och hur många tävlingar man klarar av. Tankarna och fokus är ofta kortsiktigt. Orientering är ju så himla kul utifrån många olika perspektiv och då hänger man på allt som står till buds även om allt inte känns OK.

Nu tycker jag inte att man ska ta bort och skära ner på utbudet. Istället vilar ett mycket stort ansvar på både distriktsledare som klubbledare och tränare att vara uppmärksamma och vaksamma ... att skapa balans även om det innebär att man betraktas som gringubbe/käring eller allmänt negativ. 
Jag brukar ofta hävda devisen "den goda tanken kan bli den goda sakens fiende". Alltså, det som är och uppfattas som klokt/vettigt/bra kan få motsatt effekt och bli destruktivt och nedbrytande. Men ... det är en riktigt svår balansgång att veta var gränsen går.