måndag 13 augusti 2018

Vilken vecka ...

Idag kan man pusta ut efter en intensiv idrottsvecka typ VM i orientering samt EM i friidrott och simning. Dessutom har det varit mycket eget utövande när nu höstsäsongen kommit igång.

Så fascinerande det är att följa elitidrott. Så otroligt imponerande av norrmannen Olav Lundanæs som vann sitt tredje långdistansguld på orienterarnas VM. Vilken kille!
Och oj, vilken show unge Armand Duplantis bjöd på friidrottens stavfinal. Det var helt fantastiskt spännande att under söndagskvällen följa uppgörelsen.

Mycket kan läsas om den unge Armand och om allt stämmer är det en stavfascinerad yngling det handlar om. Tydligen har han större delen av sitt unga liv varit besatt av stavhoppandet. Lär ha börjat med stavhoppslek som fyraåring. Dessutom har han fått mycket hjälp och stöttning av föräldrar som tränare och med allt annat som behövs.

Det pratas och tycks mycket om att man inte i barn- och tidiga tonåren ska specialisera sig på någon idrott utan pröva på så mycket som möjligt. Håller med i det grundantagandet men tycker samtidigt att om någon liten gosse eller flicka blir så fascinerad och besatt av exempelvis stavhopp eller fiolspelande eller vad det än må vara så låt dom köra på. Begränsa inte, styr inte bort utan bejaka istället. Alltså, acceptera både mångfald och/eller specialisering!